breaking news

Adele-Ahmet Kaya Şarkısı Benzerliğine MSG El Koydu!

8 Aralık 2015 | Highlife Magazin
Adele-Ahmet Kaya Şarkısı Benzerliğine MSG El Koydu!
MAGAZİN
0

Grammy ödüllü İngiliz şarkıcı Adele’in satış rekoru kıran “25” adlı yeni albümünde yer alan “Milllion Years Ago” ile Ahmet Kaya’nın 1985’te seslendirdiği “Acılara Tutunmak” şarkısı arasındaki büyük benzerliğe MSG (Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği) el koydu.

ŞARKI TEKNİK ANALİZDEN GEÇECEK

MSG Teknik Kurulu, bu hafta iki şarkıyı teknik analizden geçirecek. Eserler arasında yasaların izin verdiği ölçünün üzerinde bir benzerliğin söz konusu olması halinde MSG, Ahmet Kaya’nın vârisi Gülten Kaya adına Adele’e tazminat davası açacak.

SOSYAL MEDYADA GENİŞ YANKI UYANDIRDI

Adele’in, Ahmet Kaya’nın unutulmaz “Acılara Tutunmak” şarkısına İngilizce söz yazdığı ve sadece birkaç notasını değiştirip “Milyon Years Ago” adıyla son albümüne aldığı iddiası, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

Ancak müzik davalarında bilirkişi olarak yer alan Metin Özülkü, bu benzerliğin sıradan bir tesadüf olduğu görüşünde.

“AYNI KALIPTA İKİ ŞARKI”

Hürriyet’in haberine göre, ünlü müzisyen, iki eser arasındaki duyumsal benzerliğin normal olduğunu, çok bilinen bir armonik kalıp kullanıldığını söyledi:
“Evet, ikisi de birbirine hissiyat ve duyum olarak çok benziyor. Fakat bana kalırsa bu sadece sıradan bir tesadüf. Çünkü müzikte çeşitli armonik kalıplar var. Ve burada aynı armonik kalıp içinde yapılmış iki besteden söz ediyoruz. Araştırırsanız dünyada bunlara benzer daha pek çok şarkı bulabilirsiniz. Dolayısıyla Amerikalı bestecinin, Ahmet Kaya şarkısından esinlendiğini ya da çaldığını iddia edemeyiz. Bu sıradan bir melodi. Ahmet Kaya’nınki de orijinal bir şarkı değil.”

Acun Ilıcalı'nın Amcası Ekrana Çıktı
Kenan İmirzalıoğlu, Sinem Kobal'ın Setini Ziyaret Etti

  • Hit: 198