breaking news

Mungan: Edebiyat dünyasının üvey çocuğuyum

16 Mart 2016 | Highlife Magazin
Mungan: Edebiyat dünyasının üvey çocuğuyum
KÜLTÜR SANAT
0

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Edebi Kazılar söyleşisine katılan Murathan Mungan,“Kendimi her zaman edebiyat dünyasının üvey çocuğu gibi hissettim. Bana böyle

hissettirdiler” dedi. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün düzenlediği Edebi Kazılar söyleşileri kitap dostları ile edebiyat dünyasının değerli yazarlarını buluşturmaya devam ediyor. Edebiyatın farklı alanlarında eserler vermiş; şiirleri, yazıları, kitapları onlarca dile çevrilen Murathan Mungan, Edebi Kazılar’ın bu ayki konuğu oldu. Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanvekili Naci Kale ile çok sayıda edebiyat tutkunu katıldı. Etkinlik öncesi Nilüfer Belediyesi tarafından okurlara Murathan Mungan’ın Harita Metod Defteri adlı kitabı armağan edildi.

Yazar Semih Gümüş’ün moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte Mungan, Gümüş’ün sorularını yanıtladı ve son kitabı olan Harita Metod Defteri hakkında konuştu. Harita Metod Defteri isimli kitabı ile ilgili televizyon ve gazetelere röportaj vermediğini söyleyen Mungün, “Çünkü söylemek istediklerimin hepsini kitapta söyledim” dedi. “Tarihe belge bırakmak adına anılarımı yazıyorum” Edebiyat dünyasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Mungan’ın ifadeleri dikkat çekiciydi. Ünlü yazar “Ben, edebiyat dünyasının her zaman üvey çocuğu gibi hissettim kendimi. Bana böyle hissettirdiler” dedi. Edebiyat ve sanat anılarını yazdığını belirten Mungan, “Kitapta sadece sanatla, yazarlığımla ilgili yazılar var. Tarihe belge bırakmak adına yapıyorum bunu. O yıllar çok zor yıllardı. Kitap ne zaman bitecek bilmiyorum ama adı ‘Küs ve Üvey’ olacak. Geldiğim yer, başarılarım ayrı ama bütün bu süreci nesnel bir dille yazıyorum. Hesap sormadan diş bilemeden anlatıyorum. Magazin diline düşmeden yazmak çok zor, o yüzden ‘şimdi zamanıdır’ demek çok önemli yazarken. ‘Şimdi zamanıdır’ diyorum” dedi. ‘Yazarlığımın en önemli unsuru iç görü’ Yazarlığının en önemli unsurlardan birinin iç görü olduğunun altını çizen Mungan, “ Benim dünyayla ilişkimin, metinleri biçimlendirmemi, insanları anlamamı kolaylaştıran bu iç görü bilgisi, çocuklukta kazandığınız bir gözlem bilgisidir. Bakmak, görmek, çocuklukta öğrenilen bir şey. Çocuk, hesapsız dosdoğru, dikine bakar. Anlamak, görmek, kazımak için bakar. Ve yaratıcı bir çekirdeğiniz varsa, ilk oradan başlarsınız” dedi.

‘Çocukluk, kişiliğin temel taşlarıdır’ Çocukluğun insan hayatında bir kilit ve kişiliğin temel taşları olduğunu vurgulayan Mungan, “Belki yol haritamızın başlangıcı. Biz, daha hiç kimseyken, bizi kimse yapmaya çalışandır. Hasarlarımızın, aldığımızın yaraların ipuçları da çocukluktadır. İlk biriktirmelerim, öğrenmelerim, hataların dönemidir. Çocukluk bizim strateji değiştirdiğimiz bir zamandır”ifadelerini kullandı. “Ellerinizi ve kaleminizi yıkamanız gerekiyor” Yazarın masaya, arınmış bir vicdan ve temiz bir mürekkeple oturması gerektiğinin altını çizenMungan, “Anı yazmak, hatıra yazmak asla geçmişteki kişilerden intikam alma aracı olmamalı. Ancak bizde, bir öç ile kinle oturuyorlar masaya ve bir hınç alıyorlar. Benim için bu çok önemliydi. Mazinizi affetmeden hatıralarınızı yazamazsınız. Önce kalbinizin bir affetme gücüne sahip olması gerekiyor. Yazı masasına oturacaksanız ellerinizi ve kaleminizi yıkamanız gerekiyor. Kendiniz için kendinizi daha çok sevmeniz yaptıklarınızın daha kıymet kazanması için” ifadelerini kullandı. “En çok unuttuğumuz şey utanmak” Kendisi için temel meselenin mahçubiyeti öğrenmekten başladığını belirten Mungan, “Vicdanı, adaleti, utancı öğrenmekten başlıyor. Bu kavramları önemsememin nedeni birazd Türkiye’nin şu anki durumunu da açıklıyor. Şu zamanlar özellikle kişisel ve toplumsal olarak en çok unuttuğumuz şey utanmak. Vicdanı, ahlakı, adaleti unuttuk ama utanmayı, utanç duymayı da unuttuk.

Kitaplarını imzaladı Söyleşide Mungan, okurlarının merak ettiği soruları da yanıtladı. Nilüfer Belediye Başkanvekili Naci Kale, Murathan Mungan’a teşekkür ederek özel tasarım portresini hediye etti. Mungan, söyleşinin ardından Nilüfer Belediyesi tarafından katılımcılara dağıtılan son kitabı ‘Harita Metod Defteri’ kitabını da imzaladı.

TİYATRONUN KALBİ NİLÜFER’DE ATACAK
BABAESKİ, ORHAN KEMAL'İ UNUTMADI

  • Hit: 937