Kalami… Aslında nostaljik bir mekan… Rum meyhanesi konsepti ve mübadil geleneğini yaşatan otantik yapısıyla… Birlikte geçirilecek mutlu anlarınızı ölümsüzleştirmek için var…
Göç yollarında yaşamını yitirenler, mübadelenin 90. yıldönümünde anılırken, bu duygulu törene evsahipliği yapan sokakta hizmete açılan Kalami Restaurant’ın bahçesinde de mübadil fotoğrafları sergileniyor.
Gündüzleri kafe, geceleri ise Rum meyhanesi konseptiyle servis yapan ve bir yılını geride bırakan Kalami Restaurant’ın açılışını Nilüfer ve Mudanya belediye başkanları Mustafa Bozbey ile Hasan Aktürk birlikte yapmıştı.
Halit Paşa Mahallesi 12 Eylül Caddesi’nde faaliyet gösteren ve adı Yunanca “olta” anlamına gelen Kalami’nin bahçesinde mütareke dönemini yansıtan fotoğraflar sergileniyor. Mübadiller, kendi geçmişlerinden önemli anları yansıtan fotoğrafları duygulanarak inceliyor. Ağırlıklı olarak Girit mutfağından seçkin örneklerin servis edildiği Kalami Restaurant, gündüzleri ise sabah kahvaltısı ve kafeterya hizmeti veriyor.
KALAMİ’DE MUHTEŞEM LEZZET
Ön Söz: Kireçte çıtır çıtır kabak tatlısı yapmak, internet tariflerinde olduğu gibi hiçte kolay değildir. Bu tatlıyı yapmak bilgi, beceri ve ustalık gerektirir.
Sizleri tatlının yapılışındaki ayrıntıya boğmadan, basit tarifimle “yaptım da güzel olmadı” diyemiyeceğiniz işte kireçte kabak tatlısı tarifi. Meraklıysanız çıtır kabak tatlısının lezzetini tatmaya; yapıpta memnun kalacağınızın garantisini veriyorum, tarifimi deneyin.
Ön Hazırlık: Kabak 1 ila 1.5 cm. kalınlıkta dilimlenecek. Ardından dilimler bir kap içerisine alınacak ve üzerine “ağırlık yapması için” bir tabak kapatılacak. Hazırlanan kireç kaymağı dilimlerin üzerine dökülecek. Kabak dilimleri “bir gece boyu” tam 12 saat süre ile kireç kaymağı içerisinde dinlendirilecek. Süre bitiminde kabak dilimleri süzülecek ve tek tek bol su içerisinde ovalanarak yıkanacak. Ardından bol su içerisinde “kireç acısı çıkması için” 2 saat süre ile dinlendirilecek. Süre bitiminde dilimler son bir kez ılık su ile yıkanacak ve süzülecek.
Kireç Kaymağının Hazırlanması: Bir kap içerisine 8 su bardağı soğuk su, üzerine 1 çay bardağı dolusu toz kireç konulacak ve karıştırılacak. Kireç tamamen tabana çöktükten sonra üstte kalan berrak su kireç kaymağıdır. Kabak dilimleri bu berrak su içerisinde bekletilecek.
Maharetini Göster: Tencere içerisine kabak dilimleri konulacak. Üzerine 6 su bardağı toz şeker, 6 su bardağı soğuk su konulacak ve normal ısıda kaynatılacak. Tencere kaynamaya başldıktan sonra ocak ısısı düşük konuma alınacak. Tencere açık olarak 1.5 saat süre ile kabak dilimleri pişirilecek. Süre bitiminde ocak ısısı en düşük konuma alınacak ve 30 dakika süre ile dilimlerin pişirilmesine devam edilecek. Süre bitiminde tencereye yarım limon suyu, 2 su bardağı kaynar su ilave edilecek ve tencere bir kez fokur fokur kaynatılacak ve ocak söndürülecek. Kabak dilimleri maşa ile tek tek silkelenerek bir kap içerisine alınacak ve soğumaya bırakılacak. Sonrası malum: ‘Kolay Gelsin, Afiyet Olsun’
Ansiklopedik bilgi ve tarif için: www.klasiktatlar.com ‘a teşekkürlerimizle