Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Müziği’nin usta ismi Müzeyyen Senar’ı ölümünün 1. yıldönümünde özel bir sergi ile anıyor. Radi Dikici arşivinden derlenen fotoğraflardan oluşan sergi, 8 Şubat tarihinden itibaren, Büyükşehir belediyesi Tarihi Belediye Binası önünde yer alan açık sergi alanında izlenime sunulacak.
Müzeyyen Senar
1918 yılında Bursa’da doğan Müzeyyen Senar, müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti’nde kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan Senar’ın ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldu. Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu’nda şarkı söylemeye başlayan Senar, Perşembe günleri ilgiyle izlenen programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar’ın yeteneği, Cumhuriyet’in kurucusu ve Türk Sanat Müziği’nin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk’ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez Atatürk huzurunda şarkı söyledi. 1998 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ seçilen Senar, 97 yaşında hayatını kaybetti.
Radi Dikici
Bizans üzerine yazdığı kitaplarla tanınan araştırmacı ve yazar Radi Dikici, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler mezunu. ‘Theodora’, ‘Bizans İmparatoru Büyük Theodosius’ ve ‘Büyük Konstantin-Helena ve Fausta’ gibi belgesel roman tadındaki kitapların dışında, Eylül 2013’te ilk kitabı ‘Bizans İmparatorluğu Tarihi: Şu Bizim Bizans-Byzantium 330-1453’ kitabını ulaştığı yeni bilgiler ışığında yeniden düzenleyerek okuyucuyla buluşturur. 1453-1924 arasındaki İstanbul’u anlattığı ‘Bu Şehr-i Stambul ki’ ve usta sanatçı Müzeyyen Senar’ın hayatını anlattığı ‘Cumhuriyet’in Divası Müzeyyen Senar’ adlı kitapları vardır.