Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde Orhan Kemal’in oğlu Araştırmacı Yazar Işık Öğütçü ve Gazeteci Yazar Mazlum Vesek’in katılımlarıyla “Babaeski Orhan Kemal’i Anıyor” söyleşisi gerçekleşti.
Belediye Sarayı Tansa Düğün Salonu’nda düzenlenen söyleşiye, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Babaeski Belediye Başkanı Av. Abdullah Hacı, CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur, STK üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yaşanan terör saldırısı hakkında konuşan Öğütçü, “Bu olaydan sonra aslında insanın morali bozuluyor. Ben de aynı şekilde lanetliyorum. Hem de kaybettiğimiz kişilerin ailelerine başsağlığı diliyorum” dedi.
Babaeski’nin kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Öğütçü, “Sayın Başkanımızla da biraz önce konuştuk. Babaeski Belediyesi’nin bu etkinliği düzenlemiş olması olağanüstü güzel bir olay. Kutlanması gereken çok güzel bir olay. Onun için kendisini öncelikle kutluyorum. Böyle bir kültürel etkinlikte ‘Babaeski Orhan Kemal’i Anıyor’ başlığıyla üstadı anmamızı burada olmamızı sağladı” ifadelerini kaydetti.
Babasının cenazesinin İstanbul’a getirilirken Babaeski’de niçin durduulduğunu anlatan Öğütçü, “5 Haziran 1970 yılında babamın cenazesini Kapıkule’den aldık. Çok büyük bir konvoyla İstanbul’a doğru gidiyoruz. O konvoyda kimler yok, Çetin Altan, Yaşar Kemal, yazarlar kim aklınıza geliyorsa hepsi o konvoydalar. Babaeski’de durduk, durdurulduk. Böyle bir grup işçi, Bulgaristan’dan gelen bir minibüs var. Cenaze onda çünkü bir takım başvurular yapıldı. Valilik bize cenaze arabası vermedi. Bulgarlar da bunun üzerine dediler ki ‘biz İstanbul’a kadar taşırız bu cenazeyi.’ Babaeski’de durdu araç” dedi.
“46 YIL SONRA BABAESKİ ORHAN KEMAL’İ UNUTMADI”
Babaeski’de işçilerin kartona çıtayla raptiyelenmiş bir yazı verdiğini aktaran Öğütçü, “Bu işçiler çok basit. Bir kartona çıtayla raptiyelenmiş bir yazı verdiler. ‘Biz işçiler hatıra önünde saygıyla eğiliyoruz.’ O kadar muhteşem bir şeydi ki ve de çok basit bir iple bağlamışlar. Onu aracın sileceğine taktık ve o şekilde devam ettik yolumuza. Onun için Babaeski benim için çok önemli bir yer. Daha sonra biraderim, Nazım abim petrol mühendisiydi. Lüleburgaz’da çok uzun yıllar görev yaptı. 46 yıl sonra