Tiyatro sanatçısı Mehmet Esatoğlu, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde sahnelenen ‘Nerede Bu Adalet?’ oyununun ardından, sanatseverlerle söyleşi gerçekleşti. Esatoğlu, sanatın kendi toplumunun insanını değiştirmek zorunda olduğunu söyledi.
Esatoğlu, tiyatronun insan hayatı için ne denli önemli olduğunu vurgulayarak, “Dünyanın neresinde güzel bir şey varsa güzel insanlar muhakkak var oluyor, Lüleburgaz’daki gibi. Tiyatro sanatı, insanı insana insanla ve insanca anlatan bir sanat. Salonlar ve caddeler yokken, medeniyet ve uygarlık yokken insanların tiyatroya ihtiyacı olmuş” dedi.
İnsanoğlunun hayatındaki her şeyi hep oynaya oynaya anlatmaya çalıştığını söyleyen Mehmet Esatoğlu şöyle konuştu:
“Biz de tiyatroda bu ülkeyi insanlara anlatmayı seçtik. Önceden tiyatro yaparken yüzlerini sadece batıya dönmüşlerdi. Batıda çok güzel sanatlar var tabi ama bu toprağın da bir dili var. O zaman bu toprağın estetiğini alacağız ve batının ileri tekniklerini kullanacağız. Bunları yoğurarak tiyatro yapacağız.”
“SANAT KENDİ TOPLUMUNUN İNSANINI DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA”
Esatoğlu, hayatın içinde karşılaşılan sorunların sanatla çözülebileceğini belirterek, “Sanat kendi toplumunun insanını değiştirmek zorunda. Kızmak, küfür etmek ve bağırmak çözüm değil. Birileri kendilerini patlatıyor. Biz sanatçı olarak şöyle bakıyoruz: Ne oluyor Türkiye’de? Dünyada ne oluyor? Bu insan niye kendini patlatıyor? Adama sövmek işin kolay tarafı. Tiyatro ve sanat bu noktada görevini az yapıyor bence. Memlekette yaşanan gerçekle tiyatro iletişim kurmak zorunda” diye konuştu.
“HER YERE GİTMEK VE OYNAMAK ZORUNDAYIZ”
“Tiyatroyu yapan arkadaşlar kafalarındaki kodlamaları silecekler” diyen Esatoğlu, “Bilgiç olmaktan önce kendi halkları ne yapıyor diye düşünecekler. Her yere gitmek ve oynamak zorundayız. Sanatçı da sorunları kendinde hissedecek. Akşamları oturup kendi dünyasına dalmayacak. Toplumun yaşadığı sorunları alacak sanatına dönüştürecek. Böyle bir tiyatroya ihtiyacımız var” ifadelerini kaydetti.