Dünyaca ünlü Bursalı sihirbaz Zati Sungur anısına düzenlenen ‘Bursa İllüzyon Şenliği’nde, Türkiye’nin en yetenekli sihirbazları sahne alarak yaptıkları özel gösterilerle izleyenleri şaşırtmayı başardı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanlığı Kültür ve Turizm Şube Müdürlüğü tarafından dünyanın en tanınan illüzyonistlerinden Zati Sungur anısına yapılan ‘Bursa İllüzyon Şenliği’, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’nda yapıldı. Bursalıların yoğun ilgi gösterdiği şenlik, Zati Sungur’un hayat hikayesinin okunmasıyla başladı. Ardından sihirbazlar tek tek sahne alarak en özel gösterilerini ustaya saygı için izleyicilerle paylaştı. Programda, Sihirbaz Sabu, Özgür Kapmaz, Deniz Kılıç, Alfredo, Erkan Obüs, Sihirbaz Ayoş, Enver Ertaş, Barış Çeviker (Sihirbaz Siyah), İlkay Tercan (Kartların Efendisi) ve Şankadra sahne alarak yaptıkları gösterilerle izleyenleri şaşırtmayı başardı. Birbirinden ilginç numaraları Bursalılarla paylaşan sanatçılar, gösteri sonunda büyük alkış aldı. Büyükler kadar küçüklerin de eğlendiği gecede, sanatçılar, Zati Sungur anısında illüzyon şenliğinin düzenlenmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Muhsin Özlükurt ise, değerli sanatçıların gösterileriyle usta sanatçı Zati Sungur’un en iyi şekilde anıldığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin ustalara saygı amacıyla bu tür programlar düzenlediğini belirten Özlükurt, katkısı olan herkese teşekkür etti. Programın sonunda Başkanvekili Özlükurt ile Kültür ve Turizm Şube Müdürü Nur Çakır tarafından sanatçılara günün anısına plaket ve çiçek takdim edildi.
“Zati Sungur kimdir?”
Bursa’da 1898 yılında doğan Sungur, Ulucami müezzini ve Emir Sultan türbedarı Hüsnü Efendi’nin oğludur. İlköğrenimini Nalbantoğlu’nda tamamladıktan sonra Bursa Sultanisi’nde (Bursa Erkek Lisesi) okudu. 1914’te İstanbul’daki Denizcilik makine Mektebi’ne (Deniz Astsubay Okulu) girdi. 1916’da denizaltı stajı yapmak üzere Almanya’ya gönderildi. İki yıl süreyle Alman ordusunda çeşitli kurs ve eğitimlere katıldı. 1. Genel Savaş sonlarına doğru Osmanlı Devleti ile Almanya’nın bağlantısı kesilince yurda dönemedi. Ortopedi atölyelerinde ve Köln’de bulunan Humboldi makine fabrikasında vinç operatörü olarak çalıştı. Daha okul sıralarında iken iskambil kağıtlarıyla yaptığı bazı oyunlar arkadaşlarının ilgisini çekmekteydi. Bu konudaki becerisi beğeni toplayınca, yeni kataloglar isteyerek yeni oyunlar geliştirdi, kendisini yetiştirdi ve sürekli olarak illüzyon sanatıyla ilgilenmeye başladı. 1920’de Berlin’deki Wittengarden Tiyatrosu’nda verdiği temsille birdenbire büyük ün kazandı. 1922’de bir grup sanatçıyla birlikte Fransa, İtalya, İspanya, Kuzey ve Güney Amerika turnesine çıktı. Daha sonra kendi kadrosunu kurdu ve iki saatlik temsiller düzenlemeye başladı. ‘Kont Sati Von Richmond’ takma adıyla, dünya çapında tanındı. Daha sonra 14 yıl süreyle Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Brezilya’ da ‘Zati Bey’ adıyla temsiller verdi. Turnelerinde iki kamyon, on ton araç-gereç ve 10-12 dolayında yardımcı personel kullanıldı. 1936’da Türkiye’ye döndü. İlk temsilini Fransız Tiyatrosu’nda verdikten sonra 1936-1937 yıllarında Türkiye’nin çeşitli kentlerini dolaştı. Bu arada Atatürk’ün de ilgisini çekti ve beğenisini kazandı. Zamanla gerek Türkiye’de gerekse dünyada aranan sanatçılar arasına girdi. Daha sonra genç sanatçılar yetiştirmek üzere yeni illüzyon üretimine koyuldu. Her yıl düzenlenen Uluslararası İllüzyonistler Kongresi’nde Türkiye’yi temsil etti. 1975 ve 1981 yıllarında Çekoslavakya’nın Karlovy Varl kentinde yapılan yarışmalarda iki kez ‘Dünya Sihirbazlar Kralı’ seçildi. Sabu, tüm hünerlerini kendi atölyelerinde üretmiştir. Onun buluşu olan oyunlar, dünya illüzyonistleri tarafından onun adıyla sahnelerde sergilemektedir. ‘Zati Sungurluk yapmak’ deyimi de illüzyon becerisi dolayısıyla yaygınlaşan Sungur, İstanbul’da 6 Temmuz 1984’te öldü.